Pomyślałam o tym, że skoro już mamy temat o diecie to warto również wrzucić temat o zdrowych zamiennikach tych produktów i potraw, które uwielbiamy jeść na co dzień a są niezdrowe lub kaloryczne.
Oto kilka moich przepisów:
Belriso - dużo białka, piękny zapach i jesienne owoce, zero cukru.
Składniki:
-twarożek grani (ważne żeby miał mniej niż 5g/100g tłuszczu i węglowodanów a więcej niż 10g/100g białka, idealny będzie ten z Piątnicy, wersja Light)
-pół świeżego jabłka
-duża szczypta cynamonu
-słodzik lub pół łyżeczki miody (opcjonalnie).
Jabłko kroimy w drobną kosteczkę, wsypujemy je do twarożku, doprawiamy cynamonem i ewentualnie słodzimy. Zamiast jabłka można dać rodzynki (jest wtedy bardzo słodkie), śliwki, daktyle. Mój ulubiony deser po którego zjedzeniu wiem, że nie przybędę na wadze.

Biała czekolada:
-mleko odtłuszczone w proszku
-5 pastylek słodziku lub 4 łyżeczki stevii
-mleko 0% tłuszczu
Podgrzewamy mleko na małym ogniu, w zależności ile chcemy czekolady tyle wsypujemy mleka w proszku (mleko w proszku ma mocno zagęścić mleko), gotujemy to cały czas mieszając, pod koniec gotowania możemy dodać słodzik. Jest to bardzo słodkie, nie polecam jeść zbyt często ale raz na jakiś czas można zgrzeszyć

Gorąca czekolada na chandrę, duuuużo żelaza.
-5 łyżeczek odtłuszczonego kakao w proszku (np. DecoMorreno)
-słodzik
-mleko 0%
-cynamon
-goździki
Gotujemy mleko wraz z kakaem, dwoma goździkami i cynamonem, na koniec dodajemy słodzik według potrzeb i uznania. Mocno rozgrzewa, pięknie pachnie i jest pyszne, można dolać odrobinę mleka kokosowego - wtedy zapach jest obłędny, smak również.
I coś nie na słodko: Ser żółty bez tłuszczu
- 500g sera białego 0% tłuszczu (np. Bieluch w takim zielonym opakowaniu)
-pół szklanki mleka 0% lub 1,5%
-sól
-odrobina sody
Twaróg wraz z mlekiem wrzucamy do garnuszka by się zagotowało, dodajemy pół łyżeczki sody i pół łyżeczki soli (lub mniej), po 10 minutach odlewamy serwatkę z twarogu i odcedzamy go, odstawiamy do miseczki i po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Po 12 godzinach można jeść. Ser nie ma wyglądu i konsystencji sera żółtego ale w smaku bardzo go przypomina
