Mini słowniczek tłumaczący różnice między poszczególnymi typami olei.
Olej rafinowany – olej, który został poddany wielostopniowemu oddziaływaniu przez temperaturę, wodę oraz związki chemiczne. Jest on często najmniej wartościowy – posiada najmniej substancji odżywczych. Ma najdłuższy termin przydatności. Nie pachnie, nie ma praktycznie smaku.
Olej nierafinowany – olej niepoddawany oddziaływaniu wysokich temperatur. Wyciskany mechanicznie przy użyciu prasy i niewysokich temperatur.
Olej filtrowany – olej jest filtrowany mechanicznie przez sito, wyczesana bawełnę lub papierowy/płócienny filtr. Pozbawiony jest części wartości odżywczych w zależności od użytego filtra.
Olej niefiltrowany – olej nie został poddany filtracji. Może zawierać niewielkie cząstki surowca, np. tworzyć osad, widać kawałki miąższu kokosa.
Olej tłoczony na zimno – olej powstaje z ziarna poddanego wyciskaniu mechanicznemu.
Olej tłoczony na ciepło – olej powstający w przy zastosowaniu wysokiej temperatury.
Olej organiczny - wymaga certyfikatu poświadczającego, że nie miał kontaktu z pestycydami i herbicydami.
Olej ekologiczny – nie zawiera GMO, powstaje z bardzo wysokiej jakości surowców.
Olej surowy - trudno jest mi jednoznacznie określić, co to jest olej surowy, ponieważ spotkałam się z dwoma różnymi wyjaśnieniami tego pojęcia. Według pierwszego jest to wynik wstępnego tłoczenia w procesie rafinacji, czyli był poddawany działaniu wysokiej temperatury. Drugie wyjaśnienie brzmi, że był tłoczony na zimno, czyli w niskiej temperaturze, ale nie był filtrowany i może tworzyć osad.
Olej oczyszczony można rozumieć zarówno jako olej rafinowany, jak i filtrowany, albo oba na raz.
Olej spożywczy – często wytwarzany z prażonych surowców, np. z prażonych ziaren sezamu. Ma bardziej wyrazisty smak i zapach. Nadają się do celów kosmetycznych.
Olej kosmetyczny – jest często poddawany filtracji żeby nie zawierał osadu. Praktycznie bez smaku. Część z nich nadaje się do celów spożywczych, ale niektórych nie należy spożywać, np. oleju musztardowego (z gorczycy), olej jojoba.
Najlepszy będzie więc olej ekologiczny, organiczny, nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno.
PS Dziękuję, Kas.
