Ankieta

czy olejek orientalny lu arganowy czy są one dobre do włosów suchych i długich

tak
0 (0%)
nie
0 (0%)
tylko orientalny
0 (0%)
tylko arganowy
0 (0%)
oba są dobre
0 (0%)

Głosów w sumie: 0

Autor Wątek: Typy olei  (Przeczytany 5180 razy)

Październik 31, 2015, 14:51
Przeczytany 5180 razy

Karlotta

  • Nadworny Chomik
  • *****
  • Nie ma życia, jest forum
  • Wiadomości: 2123
    • Mój blog
    • Awards
  • Porowatość: niska
  • Typ włosa: proste - 1C
  • Stan: zdrowe
  • Podatność na obciążenie: tak
  • Skóra głowy: wrażliwa, przetłuszczająca się
  • Farbowanie: henna
  • Długość: ???
  • Grubość kucyka: 9 cm
Typy olei
« dnia: Październik 31, 2015, 14:51 »
Mini słowniczek tłumaczący różnice między poszczególnymi typami olei.

Olej rafinowany – olej, który został poddany wielostopniowemu oddziaływaniu przez temperaturę, wodę oraz związki chemiczne. Jest on często najmniej wartościowy – posiada najmniej substancji odżywczych. Ma najdłuższy termin przydatności. Nie pachnie, nie ma praktycznie smaku.
Olej nierafinowany – olej niepoddawany oddziaływaniu wysokich temperatur. Wyciskany mechanicznie przy użyciu prasy i niewysokich temperatur.

Olej filtrowany – olej jest filtrowany mechanicznie przez sito, wyczesana bawełnę lub papierowy/płócienny filtr. Pozbawiony jest części wartości odżywczych w zależności od użytego filtra.
Olej niefiltrowany – olej nie został poddany filtracji. Może zawierać niewielkie cząstki surowca, np. tworzyć osad, widać kawałki miąższu kokosa.

Olej tłoczony na zimno – olej powstaje z ziarna poddanego wyciskaniu mechanicznemu.
Olej tłoczony na ciepło – olej powstający w przy zastosowaniu wysokiej temperatury.

Olej organiczny - wymaga certyfikatu poświadczającego, że nie miał kontaktu z pestycydami i herbicydami.

Olej ekologiczny – nie zawiera GMO,  powstaje z bardzo wysokiej jakości surowców.

Olej surowy - trudno jest mi jednoznacznie określić, co to jest olej surowy, ponieważ spotkałam się z dwoma różnymi wyjaśnieniami tego pojęcia. Według pierwszego jest to wynik wstępnego tłoczenia w procesie rafinacji, czyli był poddawany działaniu wysokiej temperatury. Drugie wyjaśnienie brzmi, że był tłoczony na zimno, czyli w niskiej temperaturze, ale nie był filtrowany i może tworzyć osad.

Olej oczyszczony można rozumieć zarówno jako olej rafinowany, jak i filtrowany, albo oba na raz.

Olej spożywczy – często wytwarzany z prażonych surowców, np. z prażonych ziaren sezamu. Ma bardziej wyrazisty smak i zapach. Nadają się do celów kosmetycznych.
Olej kosmetyczny – jest często poddawany filtracji żeby nie zawierał osadu. Praktycznie bez smaku. Część z nich nadaje się do celów spożywczych, ale niektórych nie należy spożywać, np. oleju musztardowego (z gorczycy), olej jojoba.

Najlepszy będzie więc olej ekologiczny, organiczny, nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno.

PS Dziękuję, Kas. :)
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2015, 18:59 wysłana przez Karlotta »
Moja włosowa historia
Mój blog Zakręcone Kółko - najnowszy post Wybory kosmetyczne - wyniki ankiety


 

Related Topics

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
0 Odpowiedzi
23248 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Październik 28, 2014, 01:41
wysłana przez Waleria
0 Odpowiedzi
8693 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Grudzień 08, 2014, 01:29
wysłana przez Waleria