Przepis na domowy macerat:
Macerat to nic innego jak
ziołowy olej. Łączymy więc zioła z olejem (lub dowolne inne produkty np. marchew).
Dzięki maceracji uzyskamy bardzo wartościowy, naturalny olej o super właściwościach.
Co może nam posłużyć do maceratu:
- owoce
- liście, łodygi, pączki
- kwiaty
- warzywa
- korzenie
- dowolne ziołowe susze
- witaminy i inne składniki
Produkt (np liście pokrzywy lub susz skrzypu polnego) zalewamy olejem w ciemnym pojemniku lub słoiku. Nie może być on plastikowy.
Olej, jaki wykorzystamy zależy od nas. Może to być:- rzepakowy,
- słonecznikowy,
- arganowy, lniany, kokosowy
- oliwa z oliwek
- inne nasze ulubione
Produkcja maceratu przebiega wg 2 sposobów:
a) na zimno - normalny olej z butelki wlać do słoika, zalać produkt, odłożyć w ciepłe miejsce na słońcu. Według mnie lepiej w miejsce chłodne i zaciemnione. Pamietac o codziennym potrząsaniu. Po miesiącu przelać przez gazę.
b) na ciepło - najpierw podgrzać olej i potem nim zalać surowce.Codziennie potrząsać słoikiem. Po miesiącu przelac przez gazę. I gotowe.
Macerat najlepiej przechowywać w lodówce. Powinien wytrzymać do 3 miesięcy.

Ja dziś robię swój - z pokrzywy i skrzypu polnego
